miércoles, junio 06, 2007

Lo que ens roba, cada any, l'Estat Espanyol als catalans

El dèficit fiscal es la diferencia entre lo que paguem a l’estat i lo que aquest ens retorna en obres, inversions i pagaments. Tots els governs espanyols han negat sempre la publicació de les balances fiscals espanyoles perquè, tot i manipularles, els hi cauria la cara de vergonya i la resta d’espanyols no podrían seguir dient que els catalans els robem…(com diuen; jo ho he sentit moltes vegades !)

Per exemple, la comunitat de Madrid, al tenir mes multinacionals i empreses ex - nacionalitzades i ara privatitzades (Telefónica, Iberia, Endesa, etc.), pero totes amb seu a Madrid, recapte molts mes impostos, però també li retornen moltes més inversions (moltíssimes mes…!!!) i per això té menys dèficit que nosaltres. I els bascos, com que es queden tot lo que recapten, no tenen dèficit.

El dèficit fiscal de Catalunya, a l’any 2005, en pessetes de les d’abans, serían més de 3 bilions… o sigui més de 3 milions de milions. ¿Quants Aves, aeroports, hospitals, escoles, carreteres, rebaixes d’impostos i complements de pensions no es podrían pagar amb aquests diners, que son nostres…?

Coronel Von Rohaut



ARTICLE: “Dèficit fiscal = 19.177 milions d'euros” per Elisenda Paluzie, Centre d’Anàlisi Econòmica i de les Polítiques Socials de la UAB. Publicat al Diari Avui el 2 de juny del 2007

Ara fa un any un grup d'economistes vam impulsar el manifest Economistes pel No, on defensàvem el "no" a l'Estatut, perquè no resolia el greu problema del dèficit fiscal de Catalunya. Tanmateix, l'Estatut fou aprovat i, per tant, sigui quina sigui la retallada que en faci el Constitucional, caldrà seguir negociant el finançament al Congrés de Diputats. La mobilització de la societat civil segueix sent fonamental. D'una banda, per pressionar els partits polítics catalans en aquesta negociació i, de l'altra, per denunciar els acords insuficients. Perquè no ens venguin, com han fet en el passat, gat per llebre, i perquè els catalans siguem conscients de la magnitud de la tragèdia. Per contribuir a aquesta mobilització neix l'Observatori del Finançament de Catalunya (www.ofc.cat), una web que pretén informar sobre el desplegament de l'Estatut en matèria de finançament i analitzar el resultat obtingut en el procés de negociació. L'Observatori ofereix una primera dada, que constitueix una primícia: el dèficit fiscal de Catalunya el 2005 va ser de 19.177 milions d'euros, que equival a 2.704 euros per habitant i a un 10,5% del PIB de Catalunya. La Fundación de las Cajas de Ahorros Confederadas (Funcas) que estimava les balances fiscals de les comunitats autònomes va decidir l'any 2004 deixar de publicar-les. Tot i així, a partir de la informació que subministren en les seves estadístiques anuals, l'economista Jordi Pons va fer fa uns mesos una estimació de la balança fiscal per al 2005, i l'ha cedit a l'Observatori.




No hay comentarios: