miércoles, julio 23, 2008

El Mossad en Colombia

Transcribo una información publicada por el "Centre d'Estudis Estratègics de Catalunya", ampliando información que yo ya había adelantado en entradas anteriores

Coronel Von Rohaut


22 de juliol del 2008 - per Redacció

"Es confirma que el Mossad va preparar el pla d'alliberament de Betancourt.
Els israelians van entrenar durant un any agents colombians per a que s'infiltressin en les FARC.

Tot i que alguns mitjans ja ho havien apuntat, i que era un rumor força important en el món de la seguretat, en els darrers dies s'ha confirmat la participació dels serveis secrets israelians, el Mossad, en l'alliberament d'Ingrid Betancourt i els tres agents nord-americans segrestats per les Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colòmbia, FARC. El pla per a l'alliberament dels hostatges, anomenat Operació Jaque (Escac), va començar a preparar-se fa més d'un any, i en ell hi han participat els serveis secrets francesos i nord-americans, tot i que el cervell de l'operació ha estat el Mossad. Així, van ser els israelians els que van proposar la infiltració d'agents en el si de les FARC, una forma d'operar en la que el Mossad és líder i que és considerada la més efectiva en la contrainsurgència. Per a dur a terme el pla, dos agents colombians sense connexió entre ells per a evitar que el descobriment d'un provoqués la caiguda de l'altre, van ser ensinistrats durant un any pel Mossad. Un cop finalitzat l'ensinistrament es va produir la infiltració en el nucli de les FARC encarregat dels hostatges. Paral·lelament, es va dotar a l'exèrcit colombià d'avions espia no tripulats que han permès interceptar les comunicacions internes del grup guerriller i fotografiar els campaments d'aquesta. La informació rebuda tant per part dels infiltrats com l'anàlisi de les imatges i les comunicacions, van permetre establir l'emplaçament on es trobaven els hostatges de major importància política, és a dir, l'ex-candidata a la presidència de Colòmbia, Ingrid Betancourt, i tres agents antidroga nord-americans. Sortosament tots ells eren en un mateix camp, fet que va facilitar-ne el rescat. Aquest va consistir en una operació d'intel·ligència que va fer que els guerrillers entreguèssin els hostatges a una suposada ONG simpatitzant del grup, de manera que no va caldre disparar un sol tret i no va córrer perill la vida de ningú. Per a dur-la a terme van interceptar les comunicacions del grup guerriller i van fer arribar l'ordre falsa als dirigents del grup responsable de la vigilància dels segrestats per a que els lliuressin a la falsa ONG. Aquesta, en realitat, era un escamot de les forces especials colombianes que es van fer passar per cooperants solidaris amb les FARC. Un cop els hostatges van pujar a l'helicòpter de la falsa ONG, els militars colombians van reduir els segrestadors i van anunciar l'alliberament dels segrestats. L'operació va sortir perfecta, tot els objectius van ser aconseguits, i fins i tot es van detenir els dos líders guerrillers responsables dels hostatges.
Amb aquesta operació, el Mossad ha portat a terme, tot i que només a nivell tècnic ja que l'operatiu ha estat plenament colombià, una altra de les missions que l'han convertit en llegenda."

No hay comentarios: