viernes, julio 25, 2008

La industria de defensa

Reproduzco un artículo sobre la industria de la defensa, publicado por el "Centre d'Estudis Estratègics de Catalunya"

24 de juliol del 2008 - per Redacció
Eurosatory 2008 i Ideb 2008 dos fires internacionals de material de defensa

"En els darrers mesos s'han celebrat dos fires internacionals de material militar molt diferents en quant a magnitud de l'event, però no per això la menor és menys interessant. Eurosatory 2008 es celebra a França cada dos anys, és una fira fixa en el calendari internacional, i és una de les majors del món en la que s'hi presenten les darreres novetats de la indústria militar. Per la seva banda, Ideb 2008 és una petita fira regional organitzada pel govern Eslovac però molt important en tant que és una mostra de com els exèrcits de l'antic Pacte de Varsòvia s'estan transformant per adaptar-se a les necessitats de l'OTAN. En aquesta segona edició, l'Ideb 2008 ha augment en gairebé un 50% el nombre d'expositors, amb un total de 265, dels quals 77 són eslovacs, 89 Txecs, i 99 d'altres països entre els quals hi ha els Estats Units, Israel i Canadà. Tot i que la majoria d'indústries presentaven material que podríem anomenar "bàsics" com vehicles de transport, armes curtes o sistemes de llançaments de cohets, la importància dels expositors internacionals, com la israeliana Elbit, que va tenir força èxit donat l'interès que els països de la zona van mostrar pel seu avió espia UAV. Pel que fa a les renovades indústries dels països de l'anomenada fins fa pocs anys "Europa de l'Est", aquestes van presentar els seus darrers avanços, com els equips NBQ de l'exèrcit hongarès, i la màquina Bozena 5 de desminat de l'exèrcit txec. La necessitat que tenen els exèrcits que estaven en l'òrbita soviètica de posar-se al dia en armament i tecnologia, i els esforços que estan portant a terme per a fer-ho, van quedar ben demostrats en la comparativa amb els materials d'altres exèrcits, tot i que en qüestió tecnològica encara els queda un llarg camí per recòrrer.
Eurosatory 2008, juga en una altra divisió. Amb 117 delegacions oficials de 75 països, i 1270 expositors, va combinar l'exposició amb demostracions i conferències d'alt nivell. A més, estava dividida en tres temàtiques –terra, mar i aire-, de manera que tot el que produeix la indústria militar en totes les seves vessant i era present. Tot i que el que hem anomenat anteriorment com a material "bàsic" i era present en totes les seves formes –nous blindats, morters, canons,...- la part més interessant va ser la de les darreres tecnologies que anaven dels nous blindatges a helicòpters sense pilot, llançaderes de míssils, nova família de munició d'artilleria guiada, i un llarg etcètera que complerta l'amplíssima oferta de vehicles i armament de tota mena. Cal fer especial esment a la part de robòtica, que gaudia d'un espai propi en l'exposició i de la que cal destacar el sistema UGV G4 (Vehicle Terrestre no Tripulat), de l'empresa israeliana Gnius, pensat per a operar autònomament en tasques de vigilància perimetral. Eurosatory 2008 ha servit per a mostrar la dinamització i la competitivitat de la indústria europea de defensa."

Pero lo que quiero resaltar es que países pequeños también tienen su industria militar y sus Ferias. Y no sólo países ya existentes, cómo Hungría, que unicamente se han tenido que liberar del yugo comunista y dependencia de la URSS, si no también Eslovaquia, país recientemente independizado de su vecina Chequia, con la que formaban la artificial Checoeslovaquia, hasta hace muy poco.

Eslovaquia, mas pequeña que Catalunya, ya figura por derecho propio en la UE y en la OTAN. Su separación de la dominante Chequia, capital Praga, se llevó a cabo de forma pacífica, consensuada y no traumática, auspiciada por la unión europea, que la acogió rapidamente. Y está poniendo en pie su propia industria de defensa, aparte de sus fuertes lazos con USA.

Mientras, en Catalunya, hemos de seguir soportando la condición colonial que nos impone Castilla, a través del estado español, sus instituciones y sus leyes. Que nos espolia fiscalmente y esquilma económicamente en favor de Madrid y donde toda la industria militar se ubica en Madrid, Toledo, Sevilla, etc.

Cuando en Catalunya, con toda nuestra estructura industrial y manufacturera, con nuestra experiencia en la industria metalúrgica (fábricas de bicicletas, motocicletas y camiones en el pasado reciente) y el tejido actual fabril (aún sobreviviente pero ya en crisis) en, por ejemplo, la industria auxiliar del automóvil, teníamos excelentes oportunidades de expandirnos e independizarnos.

"Free Catalonia"

Coronel Von Rohaut

No hay comentarios: