viernes, febrero 20, 2009

La "All Americans" vuelve al combate

Reproduzco un artículo del "Centre d'Estudis Estratègics de Catalunya" muy actual:

19 de febrer del 2009 - per CEEC
Obama envia 12.000 efectius militars a Afganistan
Les forces treballaran sota la “Doctrina Petraeus”

El recentment electe president dels Estats Units, Barak Obama, ha confirmat les previsions dels experts i ha anunciat l’enviament d’un contingent de 4.000 soldats i 8.000 marines a Afganistan per a reforçar les forces allà destinades.

Els soldats formen part de la 2ª Divisió d’Infanteria, 5è Equip de Combat de la Brigada Stryker amb base a Fort Lewis, Washington, i els marines de la 2ª Brigada Expedicionària de Marines amb seu a Camp Lejeune, Carolina del Nord. Aquestes tropes no reemplaçaran, sinó que, com ja hem dit, reforçaran els 38.000 efectius nord-americans de la zona, així com els 19.000 d’altres països. “El reforçament contribuirà a la seguretat del poble afganès i a l’estabilitat d’Afganistan”, ha declarat Obama, alhora que reconeixia que les forces dels talibans i Al-Qaeda estan creixent i que la situació al país s’està deteriorant.

En aquest sentit ha afirmat que a finals d’estiu una brigada de la 82 Divisió Aerotransportada (*) serà enviada a la zona. La intenció és doblar l’actual nombre de tropes fins arribar a 60.000 a finals d’aquest any.

La tasca de les tropes a Afganistan és molt complicada, ja que han de combinar les accions militars, ja siguin aquestes defensives o ofensives, amb les de suport a la població, construcció d’infraestructures, en definitiva, aixecar un estat allà on no n’hi ha cap, i fer-ho en un clima de continus atacs terroristes. A més, les tropes han de ser molt curoses amb els costums de cada zona d’Afganistan i pactar qualsevol actuació amb els diferents caps tribals.

En aquest sentit opera l’anomenada “Doctrina Petraeus”, la qual, de fet, no és gaire més que la posada al dia de la doctrina anti-insurgent creada pels britànics a Birmània durant la dècada dels cinquanta i que els mateixos Estats Units van tractar d’aplicar a Vietnam amb el fracàs per tothom conegut. Així, les tropes han de fer un exercici d’empatia amb la població civil, guanyant-se el seu respecte; construir un exèrcit i una policia nacionals afganesos que no siguin corruptes i que sàpiguen, també, guanyar-se la població; legitimar les autoritats locals, tant les tradicionals com les que emanin de l’administració de l’Estat; promoure la reconciliació nacional identificant els elements comuns i tractant de solucionar-los; unir esforços amb les autoritats estatals, tribals, pakistaneses, ONG’s; reduir al màxim les víctimes civils; ser implacables en la lluita contra els terroristes; adaptar-se constantment a cada àrea i cada situació, el que val per avui pot no valdre per demà.

O sea, las "guerras híbridas" y las técnicas "COIN" actualizadas...

Coronel Von Rohaut

(*) La famosa "82nd Airborne" "AA", que se lució en Italia durante la Segunda Guerra Mundial, saltó sobre Normandía (junto con la "101st Airborne" "Screaming Eagles", que llevó el peso del ataque aerotransportado), hizo su trabajo en la operación "Market Garden", defendió el "bulge" en la batalla de las Ardenas y años después se desangró en Vietnam pero se rehizo en la Guerra del Golfo y en Irak. Y en su campamento o cuartel general de Fort Bragg, North Carolina, (Bragg, para los amigos) nacieron y se formaron las "Special Forces" o "Green Berets".

No hay comentarios: