domingo, julio 16, 2017

Desde hace siglos, a los catalanes solo amenazas

Recordemos un poco:

"El catalanisme polític ha viscut sempre intentant pactar amb Madrid. Des del Memorial de Greuges de 1885 adreçat a Alfons XII d’Espanya que Catalunya ha intentat dialogar amb l’Estat.
El catalanisme ha estat durant més de cent anys pràcticament l’únic nacionalisme europeu que no es plantejava com a objectiu la independència del seu país. Això ha estat així des de l’origen del catalanisme a finals del segle XIX fins tot just fa set o vuit anys. Hi ha hagut un canvi sobtat i espectacular, que sí que el podem titllar d’històric. Certament, el catalanisme de dretes i el d’esquerres es van passar un segle intentant compatibilitzar la seva condició de nacionalisme amb la permanència de Catalunya dins de l’Estat espanyol. Des de Cambó fins a Macià i Pujol, totes les etapes del catalanisme fins el 2010 han estat pactistes, perquè consideraven que mai de la vida no hi hauria una majoria social i política per donar suport a un plantejament independentista. Com a molt, ERC havia aglutinat el 16% dels votants el 2003, i és molt discutible que tots els seus votants apostessin seriosament per la independència, perquè l’aposta d’ERC era un tripartit d’esquerres amb el PSC i ICV.
 
És a partir de la sentència del TC contra l’Estatut el 2010 que el catalanisme fa un gir històric, en què una part substancial de l’electorat i dels partits viren cap a l’independentisme. No es va entendre, a Madrid?
Com no podia ser d’una altra manera, va causar una gran sorpresa, incredulitat i escepticisme, perquè durant més d’un segle no hi havia hagut cap revolta. I després de la sorpresa, el menyspreu. ‘En Mas és boig’, ‘els convergents volen tapar la corrupció’... I així una llista llarga d’explicacions que la classe dirigent espanyola s’ha donat a ella mateixa per explicar allò que els resultava incomprensible. És molt de la política espanyola allò que no entens, menysprear-ho."
 
En la imagen superior, entrega al rey Borbón Alfonso XII  del "Memorial de Greuges" salido de las "Bases de Manresa"

Ahora el Rajoy nos refriega por el morro los acuerdos cerrados con el PNV pero a los catalanes jamás nos han ofrecido nada ni lejanamente parecido...

Por esto (y algunas otras cosas) nos queremos ir.

Coronel Von Rohaut

No hay comentarios: